Cześć! Ostatnio zaprosiłam Was na ciacho. Dziś zaproponuje roladę. Z sera żółtego. Macie ochotę?
Ja ją bardzo lubię i często gości na moim stole w czasie imprez. Polecam zrobić ją dzień wcześniej, bo musi być dobrze schłodzona.
A jak ją robimy?
Całkiem łatwo. Potrzebujemy przede wszystkim ser żółty (najlepiej taki w folii - zazwyczaj taki kawałek na 400dag). Koniecznie musi to być ser bez dziur. Jeśli chcecie zrobić z większego kawałka to musicie zapakować go w jakiś worek (ja użyłam woreczka po mleku - oczywiście umytego 😉). Cholera, ja tu rozpisuje się o serze, a Wy nie znacie składników!Składniki:
* 400 dag żółtego sera
* dwa duże serki topione o smaku... sera 😉
* około 80 dag masła
* dodatki do rolady - żeby było kolorowo polecam np pół czerwonej i żółtej papryki, ugotowaną marchewkę, szczypiorek lub pietruszkę, kawałek szynki konserwowej
* przyprawy
Zaczynamy od topienia sera. W garnku gotujemy wodę, gdy zawrze wyłączamy i wsadzamy worek z serem. I on sobie tam leży. Około pół godziny. Co jakiś czas możecie podgrzewać wodę pilnując, żeby się nie gotowała - ser może się wtedy zważyć. Powoli czekamy aż całkiem zmięknie.
W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem nadzienia.
Kroimy w kostkę nasze kolorowe składniki czyli według uznania paprykę, szynkę, marchewkę, zieleninę.
Masło razem z serkami topionymi ubijamy mikserem na puszystą masę, przyprawiamy. Dodajemy kosteczki i mieszamy. Rozpuszczony ser wylewamy na blat i wałkujemy jak ciasto.
Na placek serowy smarujemy nasza masa i... zwijamy.
Roladę zawijamy w folię i odkładamy do lodówki - minimum na noc.
W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem nadzienia.
Kroimy w kostkę nasze kolorowe składniki czyli według uznania paprykę, szynkę, marchewkę, zieleninę.
Masło razem z serkami topionymi ubijamy mikserem na puszystą masę, przyprawiamy. Dodajemy kosteczki i mieszamy. Rozpuszczony ser wylewamy na blat i wałkujemy jak ciasto.
Na placek serowy smarujemy nasza masa i... zwijamy.
Roladę zawijamy w folię i odkładamy do lodówki - minimum na noc.
Podajemy pokrojone na plasterki.
Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak mi 😉no i można zadziwić gości serową, wytrawną roladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde Twoje słowo...