niedziela, 10 stycznia 2016

Racuszki z jabłkami lub bez - pychota!

Racuchy z jabłkami to specjalność babci, zawsze robi je w hurtowych ilościach, bo my mamy jakiś szósty zmysł i zawsze wtedy akurat jesteśmy gdzieś w okolicy...
Udało mi się namówić siostrę do dzielenia się przepisami i zdjęciami... Macie ochotę na racuszki z jabłkami... albo bez?





No to przejdźmy od razu do konkretów:


Składniki:

  •  2 jajka
  •  1 ½ szklanki mąki
  •  ½ szklanki cukru pudru
  •  330 ml kefiru
  •  3-4 jabłka
  •  olej do smażenia

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Nie za dużą, ale też nie za małą, żeby się nam papka nie zrobiła.

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Żółtka ubić z cukrem pudrem następnie dodać przesianą mąkę oraz kefir. Wszystko razem delikatnie zmiksować. Na końcu dodać ubite białko oraz jabłka i delikatnie wymieszać. 


Smażyć na oleju formując łyżką na patelni małe placuszki. (czasami tylko lekko smaruję patelnie tłuszczem, ale w tej wersji bez oleju nie rosną za bardzo)


Podawać oprószone cukrem pudrem.


Mój syn je uwielbia, choć ja nie dodaję jabłek, bo nie lubię. 
Macie ochotę spróbować?
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde Twoje słowo...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...