Jedynym sposobem na ograniczenie rozwoju niebezpiecznych dla zdrowia bakterii jest systematyczne mycie lodówki a także częste przeglądanie znajdujących się w niej produktów.
Mycie lodówki zaczynamy od wyciągnięcia z niej wszystkich produktów.
Do miski z letnią wodą wlewamy płyn do naczyń oraz ½ szklanki octu. Ocet dezynfekuje, usuwa nieprzyjemne zapachy oraz nie pozostawia smug na szklanych półkach lodówki.
Myjemy bardzo dokładnie wnętrze lodówki, następnie wycieramy do sucha (bakterie lubią wilgotne środowisko).
Przed ponownym zapełnieniem lodówki należy przejrzeć wyciągnięte z niej produkty oraz dokładnie umyć pojemniki na żywność, słoiki, puszki.
Nie zapomnijcie umyć lodówki również z zewnątrz! ;)
W tym poście znajdziecie więcej porad dotyczących czystości w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde Twoje słowo...