Maaaam! W końcu mam piekarnik, więc teraz przepisy Ewki będą w końcu również dla mnie! Dziś pyszny chlebek, jadłam, więc wiem, co mówię! Ja polecam, a Ewa podaje przepis
I tym sposobem zamiast chleba do kanapek miałam chleb do kawy 😉
Jesteście ciekawi tego mega prostego przepisu na pyszny, wilgotny i zachowujący długo świeżość chlebek bananowy?
Przepis jest wegański i naprawdę prosty. Ja urozmaiciłam go kawałkami gorzkiej czekolady, ale i bez niej jest pyszny.
Składniki (na 1 keksówkę):
- 4 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 0,25 szklanki cukru (zamiast cukru możesz dać 1/3 posiekanej gorzkiej czekolady - ja dałam trzy łyżki cukru i czekoladę)
Piekarnik nagrzewamy do 180°. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Banany rozgniatamy na pulpę (ja zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków, ale poradzi sobie zwykły widelec).
Do mąki dodaj banany, olej i cukier z czekoladą. Wymieszaj.
Przełóż do wyłożonej papierem keksówki.
Piecz około 45 minut.
Ciastko jest pyszne! Dietetyczne (prawie)! Proste!
I nie wymaga wielu składników 😊
Bardzo je lubię. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde Twoje słowo...